-
Váš nákupný košík je prázdny!
Naše rodiny pestujú zeleninu už od nepamäti. Ako deti sme vyrastali v záhrade a popri hre jedným očkom sledovali rodičov i starých rodičov. Tam sme sa naučili pracovitosti ,trpezlivosti, a neskôr keď už bolo treba pomáhať, sa tu kresala aj naša pevná vôľa.
Po vysokej škole sme zasadli do kancelárskych kresiel, no nevedeli sme obsedieť. Chýbal nám čerstvý vzduch, nebo nad hlavou. Vydali sme sa do sveta. Počas odbornej stáže v Paríži sme natrafili na nové, na Slovensku ešte neznáme odrody chilli papričiek. A tak myšlienka, zaoberať sa pestovaním výnimočných odrôd chilli papričiek nás vrátila späť -doslova na rodnú hrudu. Vymenili sme kancelársky openspace za skutočný – ten pod holým nebom a naplno sme sa začali venovať farmárčeniu.
Dnes máme vo svojom portfóliu už viac ako 70 odrôd chilli. Pre zachovanie biodiverzity na našej pôde pestujeme nielen papričky ale podľa sezóny aj paradajky, kápiu, tekvicu, uhorky, bylinky a rôzne ovocie. Tie potom využívame na spracovanie do našich výrobkov. Všetko pestujeme ekologickým spôsobom bez použitia chémie. Proti škodcom a chorobám rastlín bojujeme najmä prevenciou, prírodnými postrekmi a prirodzenými predátormi. Stále sa učíme, lebo príroda nás pravidelne skúša. No niet väčšej radosti, keď si naše deti odtrhnú uhorku či rajčinu, utrú do trička a schuti zahryznú. Vtedy si vravíme, že to má zmysel.
Manželia Pavlíkoví z farmy Chillihell sa pestovaniu papričiek venujú už viac ako 10rokov. Začínali piatimi odrodami, no dnes ich už majú viac ako 70. Sú medzi nimi aj také odrody, ktoré sú zapísané v Guinnessovej knihe rekordov.
Naše rodiny pestujú zeleninu už od nepamäti. Ako deti sme vyrastali v záhrade a popri hre jedným očkom sledovali rodičov i starých rodičov. Tam sme sa naučili pracovitosti, trpezlivosti, a neskôr keď už bolo treba pomáhať, sa tu kresala aj naša pevná vôľa.
Pre zachovanie biodiverzity v našej pôde pestujeme nielen papričky ale podľa sezóny aj paradajky, kápiu, tekvicu, uhorky, bylinky a rôzne ovocie. Tie potom využívame na spracovanie do našich výrobkov. Všetko pestujeme ekologickým spôsobom bez použitia chémie. Proti škodcom a chorobám rastlín bojujeme najmä prevenciou, prírodnými postrekmi a prirodzenými predátormi. Stále sa učíme, lebo príroda nás pravidelne skúša.
V posledných rokoch sa zameriavame na pestovanie takých odrôd, ktoré sú chuťovo zaujímavé a vhodné na spracovanie. Každá odroda je iná - nielen pálivosťou, ale aj chuťou, vôňou, farbou, konzistenciou...
Sami milujú konzumovať pikantné jedlá, no nejde im len o samotnú pálivosť. „Pálivosť by mala chuť dotvárať, nie ju prebíjať!“ (Výnimkou sú prípady, keď je to nevyhnutné :)
Ich zákazníci už dávno pochopili, že nemusia byť milovníkmi pálivosti, na to, aby si zamilovali ich produkty. Uchvátia ich chuťovo zaujímavé kombinácie chillipapričiek s domácim ovocím, zeleninou, bylinkami a exotickým korením. Aby vyhoveli všetkým chilli žrútom, majú vo svojom portfóliu výrobky rôznych stupňov pálivosti, od jemne pikatných až po extrémne pálivé.
„Milujeme pálivé jedlá, ale každý po svojom. Niekomu stačí trochu, inému nestačí ani celá paprička. Keď sme sa stali rodičmi, riešili sme dilemu: Ako mať stále na tanieri pálivé jedlo,a pritom nemusieť variť papričku v hrnci? Na využitie plnéhopotenciálu sušenej papričky ju totiž potrebujeme rehydratovať, a teda v sušenej forme je vhodná skôr do varenia. Samozrejme variť pre deti zvlášť, neprichádzalo vtedy do úvahy. Spomienka nadovolenku v Talianskunás priviedla na myšlienku, že keď sa dajú za studena lisovať olivy, poďme to skúsiť aj s papričkami. Od tej doby sme prešli rôznymi technologickými procesmi a dnešný Chilli Elixír je už na míle vzdialený tomu prvotnému. Doladili sme zrnitosť, filtrovanie aj dávkovanie. Vo výslednom produkte cítiť nielen pálivosť, ale aj chuť a vôňu papričky. Najväčšiu radosť máme, keď si už aj naše deti kvapkajú do polievky Chilli Elixír (hoci ten najslabší).“
